Skócia egyik különlegessége – a Shetlandi póni

shetlandi póni

A Shetlandi szigetcsoport nagyjából 100 szigetből tevődik össze, amelyek között a zöme lakatlan. Körülbelül 15 sziget lakott, a fő különlegessége azonban a még mai is vadon élő Shetlandi póni.

A fő szigetet – kreatívan – Mainlandnek nevezték el. Népessége igen alacsony és a statisztikák szerint stagnál.

A Shetlandi szigetcsoport egyik különlegessége, hogy nyáron szinte állandóan látni a napfényt, télen pedig, ha idelátogasz, láthatod a kápráztató sarki fényt is.

Miről híres még a sziget? A sziget gyér növényzete és az óceáni klíma ellenére is helytálló Shetlandi póniról.

A fajta kialakulásáról nincsen egyértelmű bizonyított információ, de feltételezik, hogy a Shetlandi póni emberek által került a szigetekre még a normannok előtti időszakban. A Shetlandi póni világszerte kedvelt lófajta, amely az 1800-as évekig vadlóként szaporodott és csak utána kezdték meg a tudatos tenyésztését.

shetlandi póni

A Shetlandi póni egyik fő tevékenysége a bányákban való robotolás volt. Kis mérete ellenére hatalmas súlyt volt képes elvontatni iszonyú távokon keresztül. Szívós, kitartó, mondhatni “igénytelen” lovak. Ezen felül stabil járású, a szigeteken megtanult alkalmazkodni a sziklás, néhol keskeny talajhoz.

A Shetlandi póninál, amire nagyon oda kell figyelni, hogy imádják a hasukat! Könnyen elhíznak, ami lovaknál könnyen egészségügyi problémákhoz vezetnek. Persze, az igen aranyos kinézete mellé jól áll a hordó has, de semmiképp sem egészséges.

A marmagassága 100-110 centinél nem magasabb, szőrzetének színe pedig szinte bármilyen lehet – a Shetlandi póni ősi színe egyébként a fekete.

A fajta különlegessége? Hogy ha nincs elhanyagolva, akkor bizony olyan dús, erős és hosszú sörényt növeszt, hogy az irigylésre méltó. Aki szeret fonni, rajtuk biztosan kiélheti a tehetségét.

Gyerekek lovagoltatására kifejezetten alkalmas a már említett kis mérete miatt. Ezen felül szelídek is és barátságos kinézetük miatt nincs olyan kisgyerek, aki ne csodálná meg.

Végezetül egy rövid videó a mai is vadon élő igazi, Shatlandi pónikról. Ha Skóciában jársz és szereted a lovakat, akkor ez egy kihagyhatatlan programlehetőség – valószínűleg magad is megcsodálhatod, ha pedig szerencséd van megetetheted a pónikat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*