A skót whisky vetekszik Nessie-vel

skót whisky

A skót whiskyt éppen annyira sokan ismerik, mint a Loch Ness tavában élő szörnyeteget, Nessie-t. Tehát nem is annyira meglepő, hogy eredetvédelmére olyan mértékben ügyelnek!

A skót whiskynek megkérik az árát, a legdrágább whiskyk listáján a skót whiskyknek előkelő helyük van. A skótok pedig igen kemény törvénnyel szabályozzák az előállítását. A skót whiskyre hozott törvényt egyébként az Egyesült Királyság Parlamentje hozta meg.

A törvényben számos előállítással kapcsolatos kritérium van, amely ott kezdődik, hogy kizárólag Skóciában lehet készíteni, egész gabonaszemekből. Meg van határozva a hordók maximális mérete (700 liter) és még az is, hogy minimum hány százalékos alkoholtartalommal kerülhet palackba – ez a szám egyébként a 40.

skót whisky

Mennyibe kerülnek a legdrágább skót whiskyk?

A legdrágább skót whiskyk általában aukciókon kelnek el, amelyen keresztül támogatásra fordítják az összegyűlt összeget. Egy ilyen rendezvényen általában többet szoktak fizetni a licitre dobott termékekért. Az ital árát nagyban befolyásolja a csomagolása is. Ezek az italok nem kerülnek akármilyen palackba! A legdrágább skót whiskyk közé esik például a 60 millió forintrért elkelt Royal Salute Tribute To Honour, amelynek üvege gyémántokkal volt feldíszítve.

Külön utazásokat szerveznek a skót whisky megismerésére

Az előállítástól kezdve, a palackozásig a skót whisky története igazi turisztikai látványossággá nőtte ki magát. Erre az útra azonban nem érdemes sofőrként érkezni, mert aki így tesz, az lemarad a legkülönlegesebb, ízesített skót whiskyk kóstolásának élményéről!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*